Παρασκευή 13 Απριλίου 2018

Παραπτώματα και τιμωρίες

Σε ότι αφορά τα παραπτώματα αναφέρομαι σε ηθικά παραπτώματα τα οποία είναι και νομικά παραπτώματα. Η γνώμη μου είναι ότι οι τιμωρίες πρέπει να είναι ανάλογες των παραπτωμάτων για να είναι δίκαιες.

Μία τιμωρία είναι η στέρηση ελευθερίας, η φυλάκιση για κάποιο χρονικό διάστημα. Στις φυλακές οι συνθήκες πρέπει να είναι ανθρώπινες. Οι φυλακές πρέπει να έχουν σχολείο, ψυχολόγους, χώρους αναψυχής και επιπλέον να γίνονται μαθήματα επαγγελματικής κατάρτισης.

Δεν συμφωνώ με μεσαιωνικού τύπου ποινές. Να κάνουν σε έναν παραπτωματικό αυτό που έκανε αυτός. Μπορεί για παράδειγμα ένας παραπτωματικός να προκάλεσε αναπηρία σε έναν άνθρωπο. Αν καταστήσουν τον παραπτωματικό ανάπηρο μπορεί να μην είναι σε θέση να προσφέρει ή να είναι πιο δύσκολο να προσφέρει. Όταν η τιμωρία είναι η φυλάκιση ο παραπτωματικός μπορεί να προσφέρει αφού αποφυλακιστεί.

Άλλη τιμωρία είναι η αποζημίωση. Υπάρχει περίπτωση βέβαια ο παραπτωματικός να μην μπορεί να αποζημιώσει ή αυτός που έχει υποστεί τη βλάβη να μην ενδιαφέρεται για αποζημίωση.

Τι γίνεται όταν ένας παραπτωματικός μπει στη φυλακή και αλλάξει πριν εκτίσει το σύνολο της ποινής. Πρέπει να αποφυλακιστεί ή όχι; Η γνώμη μου είναι ότι δεν πρέπει να αποφυλακιστεί άμεσα για το λόγο ότι άλλοι οι οποίοι δεν είναι στη φυλακή βλέπουν τι θα υποστούν αν υποπέσουν στο ίδιο παράπτωμα οπότε ίσως να μην υποπέσουν στο ίδιο παράπτωμα.

Είμαι κατά της θανατικής ποινής για δύο λόγους: 1) Υπάρχει η πιθανότητα της κακοδικίας, 2) Υπάρχει πιθανότητα να αλλάξει η νοοτροπία και η συμπεριφορά του παραπτωματικού. Ίσως όμως θα έπρεπε να επιβάλλεται η θανατική ποινή σε παραπτωματικούς οι οποίοι μπορούν να βλάψουν ακόμα και μέσα από τη φυλακή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου